1718 8th avenue brooklyn ny 11215    t / 347.763.2490    e / info@tenonearch.com join mailing list facebook instagram

back to top

bedford stuyvesant community innovation campus

  brooklyn, ny / in progress

1

Ten to One has been commissioned by the local nonprofit Ember Charter Schools to design the speculative Bedford Stuyvesant Community Innovation Campus (CIC) in Brooklyn NY.

CIC multiplies by 2 the development potential of the full block site with a hybrid park and full build-out development; a holistic mixed-use complex traversable as a park. The hybrid landscape is opened to provide light and view and sloped up and down to provide access. The myriad of programming is staged along continuous networks of promenades, break out ramps, recreation spaces, atriums and commons. The roof park and community programming are accessible by stepped promenades from the street. Commercial and office spaces line these promenades and commons. School programming is accessible by ramps winding around interior atriums.

CIC, inspired by the socio-economic successes of university and college campuses as well as such projects as the Teachers Village in Newark NJ, encapsulates a holistic community vitalization strategy that will achieve three important aims: 1) draw in much needed resources such as jobs, affordable housing, innovative schools and all the proposed CIC programs; 2) support the ongoing residence and increase vitality of the historic resident communities; and 3) maximize and catalyze existing assets such as cultural capital, thought leadership, and underutilized real estate.

CIC includes; 3 community schools grades K to 12; community and cultural centers; affordable mixed-income, teacher and student housing; retail and makers-market space; co-working and nonprofit space; multi-level indoor and outdoor recreation spaces; rooftop urban farms and solar energy canopies.

Team: Garrick Jones, Garrick Houston, Graciela Hodgson, Sylvia Choi / Collaborators - Ember & Teaching Firms of America

2 3 4 5 6 7 8 diagram1 diagram2 diagram3
ps233-1

p.s. 233 langston hughes elementary school

  east flatbush / canarsie / brownsville, brooklyn, ny / in progress

ps233-2 ps233-3 ps233-4 ps233-5

The PS. 233 Langston Hughes Public Elementary School in Brooklyn has recently begun sharing their school with a Public Charter. This has brought increased demands on their remaining spaces and a lack of identity for the school. Fortunately, it has also brought funding for improvements via matching grants. We are implementing the phased installation of a multi-faceted interior design intervention that is meant to have an impact in terms of organization within the classrooms as well as display and identity throughout the school. A modular system of cabinets are installed in rooms, providing a multi-layered series of cubbies, storage, shelving, and adjustable lesson boards. The halls are lined with colored panels, tackable surfaces meant to act as a super-graphic and way-finding system through the school as well as a flexible system to display the studentŐs work and announcements. Colors are arrayed in a rainbow as you move through the school, with classrooms color-coded by Grade.

Team - Garrick Jones, Graciela Hodgson, with special thanks to the Principal

ember charter school

  bedford stuyvesant brooklyn, ny / in progress

TFOA1

Ember Charter School is a highly innovative public charter school located in Bedford Stuyvesant, Brooklyn, with exciting new ideas and project proposals for the greater Bed Stuy community. We have worked with them on a number of projects and are currently working with them on this ongoing feasibility study for the full upgrading renovation of an existing pre-war school building, phase one of a larger campus plan which includes adjacent sites and additional programming of housing, community incubator offices and other facilities and recreation centers. The project includes a 6-8 grade middle school newly expanded from its existing rapidly expanding location where it shares space with the Ember elementary school. With no open space nearby, we were inspired to use the roof as an urban oasis playground. This playground has a variety of flexible play zones as well as play islands which include movable and fixed seating, storage, play pads, and planters for tree coverage as well as urban farming.

Team - Garrick Jones, Garrick Houston, Graciela Hodgson / Collaborators - Ember & Teaching Firms of America, Jeffrey Cole, Silman, Stuart-Lynn, WVA

beggar's wharf waterfront redevelopment

  rockland, maine / in progress

beggarswharf3

In collaboration with Rockland Maine City Planning and Yarmouth Maine based MRLD Landscape Architecture + Urbanism, we are currently developing a design vision for the Beggar's Wharf brownfield waterfront district of Rockland. We are proposing a mixed use of public parks, exhibition and event spaces, maker space studio and workshop facilities, artist-in-residence work / live studios, townhouses with flex studio apartments, commercial, marina, hotel, conference and co-work spaces. Rockland is becoming one of Maine's art and cultural meccas. The Farnsworth and Center for Maine Contemporary Art among other art and cultural institutions draw approximately forty thousand visitors annually. Rockland's waterfront is underutilized currently, while the adjacent, inland historic business district is thriving and dense.

Team - Garrick Jones, Graciela Hodgson, Garrick Houston, Sharvari Mhatre / Collaborators - Rockland Maine City Planning, MRLD

beggarswharf4 beggarswharf5

beggar's wharf arts complex

  rockland, maine / in progress

beggarswharfmuseum10

In collaboration with Rockland Maine City Planning / The heart of the Beggar's Wharf redevelopment is the Arts Complex. This collective of institutions and ancillary mixed-use programs, including a full block of museum exhibition and event spaces, studios and educational facilities, housing and commercial together act as stewards for the public park spaces in, around, and on the complex. The Museum at the gateway corner begins as an interior ground floor seeking to be seamless with the streetscape outside, which unfurls upwards through intermingling processions of indoor and outdoor spaces. Along the way are interior and exterior galleries, theater and lecture spaces, cafes, terraces and parks. The interior spaces are flexible such that either shows or events can inhabit each or a series of spaces. The exterior spaces on and around the museum include a variety of public and semi-public park spaces and a center-block sculpture garden. The building is structured by a complimentary set of steel and concrete core and slabs plus a series of small exterior columns. A mushroom-like skin of cedar wood fins shroud the core and upper museum facade.The cedar fins appear continuous from interior to exterior, beyond shroud acting as doorway, sun and rain screen, railing, with patterning which shift from each vantage point. The cedar fins are manufactured by techniques both new and old, digital and analog. Inside the cedar fins are cnc milled and maintain their warm natural color. Outside the cedar fins twist via steam bending and grey with the elements. The historic Bicknell Factory Building, the original Beggar's Wharf hub, is reclaimed as a continuation of the Museum exhibition / event space, with a working studio and educational center in the large mezzanine suspended from above. The other half of the full block development has further workshops and administrative functions, as well as ground floor commercial and townhouses and artist-in -residence work / live studios above.

Team - Garrick Jones, Graciela Hodgson, Garrick Houston, Sharvari Mhatre / Collaborators - Rockland Maine City Planning, MRLD

beggarswharfmuseum8 beggarswharfmuseum4 beggarswharfmuseum5 beggarswharfmuseum6 beggarswharfmuseum9

global green community development and climate action center

  lower 9th ward new orleans, louisiana / in progress

GlobalGreen3

Interior design for the Community Development and Climate Action Center (CDCAC) for Global Green in the Lower 9th Ward of New Orleans. The CDCAC will be a multi-use facility with solar battery backup that will house Global Green's New Orleans offices, school satellite spaces, a community meeting and conference space, a visitor center, and a fresh food corner store. In case of a man-made or natural disaster, the Center's rainwater harvesting system and backup solar power will be an integral part of response and recover in the City.

Team - Garrick Jones, Graciela Hodgson / Collaborators - Global Green

GlobalGreen4

the bathysphere

  gowanus, brooklyn, ny

bathyspere1B

The Bathysphere and the Fifth Ecology of Brooklyn is a phased, multi-planar, multi-field development strategy that consists of; buildable development rights above the ground and below the elevated train and roadway infrastructures of the Gowanus Canal Sewershed + Green and blue infrastructure which mitigates storm runoff from the tracks above and adjacent streets + Semi-pervious streets and sidewalks + Open ground level event and play spaces for activities such as playgrounds, cafes and fairs + Solar energy canopies above the elevated train and roadways + Sewage geothermal energy banks tapping the sewer mains below grade + CSO retention pools + CSO and storm water runoff mitigation.

The Bathysphere, Phase 1, floats above the intersection of Smith and Huntington Streets, housing a Field Station, Event Space, Bath House as well as an Energy Bank for the sewage geothermal and solar micro-scale energy network. The Bathysphere is a pilot project meant to inspire similar community net zero projects across the Canal and beyond. The vast outside powers which have influenced the Gowanus Canal Sewershed will now be tapped and redistributed to be used to energize the Canal's local constituents as well as public city life for everyone.

We invite everyone to come, relax and mingle in the hot and cold baths, saunas, under the UV lamps, come talk to us about how you can get off the ground and off the grid, or stroll outside and enjoy the newly greened streets below.

bathysphere2 bathysphere3 bathysphere4 bathysphere5 bathysphere6 bathysphere10 bathysphere9

pan american library / workshop

  philadelphia, pa

PanAm-02

A custom furniture and interior design for the Pan American Charter School, Philadelphia PA. The program for the new Library / Workshop for the Pan American Charter School Library in Philadelphia PA called for a multi-media library, seating for individuals as well as groups ranging from 6 to 50, sometimes simultaneously, for the rapidly growing school's K-8 students as well as for community, parent and teacher meetings and workshops, all in an existing 1,500 s.f. space. A modular system of fixtures – at the same desk, lounge seat, bookshelf, and storage – were designed to allow for the required overlapping of program, the total flexibility required of components, and at the same time a focused and nurturing setting.

PanAm-04 PanAm-03 PanAm-07 PanAm-05 PanAm-06 PanAm-08 library-1 library-8 library-2 library-3

photos by Bojune Kwon

green room

  long island city, ny

greenroom03 greenroom04 greenroom05

Green Room seeks to provide the Socrates Sculpture Park and surrounding Community a celebratory and better functioning flexible system of spaces for workshops, fellows, visitors, and all events which might use the education workspace. Green Room's design conflates its Park surroundings into a blended manmade / natural environment that is essentially a room without a ceiling and without walls, with a ceiling you can see through, and with walls you can see through which can enclose a room or rooms or can be retracted, both of which can act as incubators for new plants for the Park. What is performed and made in the Green Room is of and central to the Park. Green Room provides coverage from sun, rain, and wind while providing natural light and air circulation by way of a translucent canopy and system of translucent curtains which allow for greater flexibility for workshops in terms of their size, number, and privacy. Curtains can be drawn so that the entire Green Room is open. Curtains can be closed so the entire Green Room is a single enclosed work space. Curtains can be adjusted to enclose a number of different sized spaces from 1 to 2, 3, 4, 5, or 6 distinct spaces in a number of configurations. The curtains dilute and refract views through one or multiple layers.

maine state pier

  portland, maine, with Della Valle Bernheimer

mspier-1

Urban Design Redevelopment Plan for Portland Maine's 53 acre, intermodal hub and multi-use Eastern Waterfront District, which introduces new view corridor and thoroughfare typologies as a common framework for both widening and multiplicitous harbor views as well as a cross-grain of inter-neighborhood pedestrian paths / Della Valle Bernheimer proposed a150,000sf, large-scale, multi-modal business and leisure mecca to replace Portland's currently dilapidated Maine State Pier. The Pier is situated at the cusp between Portland's existing commercial waterfront district and the recently-rezoned industrial eastern waterfront. The project creates a new pier infrastructure that floats 20- to 30-feet above and runs the length of the existing pier, until it slopes down to meet the at-grade park at the major corner and access point to the city. The new pier's combination of green roof and photovoltaic panels allows the building to be energy self-reliant and creates open space that is equivalent in size to the total site area, providing for 100% land development AND 100% public stewardship. The roof of the new pier also creates a multiplicity of experiences on, under, and around the roof and frames views of the city and harbor beyond. A series of glass and wood boxes with small, vertical, stainless steel structural fins are nestled below the pier. These contain restaurants and cafes, a local fish and farmer's cooperative, and space for a multitude of berthing and marine uses / 2004-2008.

mspier-3 mspier-2 mspier-4 mspier-5 mspier-6

the fifth ecology: the forest of strange behaviors

  los angeles, CA by Diller Scofidio + Renfro

LosAngelesCAPlaza03 LosAngelesCAPlaza01 LosAngelesCAPlaza02 LosAngelesCAPlaza04 LosAngelesCAPlaza05