1718 8th avenue brooklyn ny 11215    t / 347.763.2490    e / info@tenonearch.com join mailing list facebook instagram

back to top

green room

  long island city, ny

Green Room seeks to provide the Socrates Sculpture Park and surrounding Community a celebratory and better functioning flexible system of spaces for workshops, fellows, visitors, and all events which might use the education workspace. Green RoomÕs design conflates its Park surroundings into a blended manmade / natural environment that is essentially a room without a ceiling and without walls, with a ceiling you can see through, and with walls you can see through which can enclose a room or rooms or can be retracted, both of which can act as incubators for new plants for the Park. What is performed and made in the Green Room is of and central to the Park. Green Room provides coverage from sun, rain, and wind while providing natural light and air circulation by way of a translucent canopy and system of translucent curtains which allow for greater flexibility for workshops in terms of their size, number, and privacy. Curtains can be drawn so that the entire Green Room is open. Curtains can be closed so the entire Green Room is a single enclosed work space. Curtains can be adjusted to enclose a number of different sized spaces from 1 to 2, 3, 4, 5, or 6 distinct spaces in a number of configurations. The curtains dilute and refract views through one or multiple layers.

greenroom01 greenroom02 greenroom03 greenroom04 greenroom05

double vision

What if you could see through a solid wall? What if you could see through an object or room, while being able to obscure inhabitation within? Double Vision is an ongoing material investigation seeking to converge conventional tectonic oppositions such as wall and fenestration, inside and outside, privacy and publicity, front and back, transparent and reflective, clarity and obscurity. This first investigation begins with the desire for an object to be see through while providing levels of obscurity and inhabitation. Alternating ribbons of glass and mirror polished stainless steel are angled, twisted and offset to form a patterned series of reflections and camera obscura refractions across and through surfaces and rooms. Direct views are obscured. Solid surfaces optically represent the views behind them, or reflect back depending on view or light. Multiple walls of a room creating a compounding of effects, an optically dynamic camouflaging wherein inhabitation can be revealed or obscured.

doublevision6 doublevision7 doublevision5 doublevision4

OfficeUS/ US Pavilion at the 2014 Venice Architecture Biennale

  venice, italy

OfficeUS is the project representing the United States at the 2014 Venice Architecture Biennale. OfficeUS was founded in 2014 with the mission to critically reflect on the production of US architectural firms abroad, while simultaneously projecting a new model for global architectural practice open to all of us. Over the course of the twenty-five weeks of the biennale, the OfficeUS Issues function as program and structure for the office operations. Working in collaboration with ninety outpost offices, their mission is to look backward and forward simultaneously, submitting historical material to contemporary critique while projecting an alternative future where issues become assets.

OfficeUS-01

the bathysphere

  gowanus, brooklyn, ny

The Bathysphere and the Fifth Ecology of Brooklyn is a phased, multi-planar, multi-field development strategy that consists of; buildable development rights above the ground and below the elevated train and roadway infrastructures of the Gowanus Canal Sewershed + Green and blue infrastructure which mitigates storm runoff from the tracks above and adjacent streets + Semi-pervious streets and sidewalks + Open ground level event and play spaces for activities such as playgrounds, cafes and fairs + Solar energy canopies above the elevated train and roadways + Sewage geothermal energy banks tapping the sewer mains below grade + CSO retention pools + CSO and storm water runoff mitigation.

The Bathysphere, Phase 1, floats above the intersection of Smith and Huntington Streets, housing a Field Station, Event Space, Bath House as well as an Energy Bank for the sewage geothermal and solar micro-scale energy network. The Bathysphere is a pilot project meant to inspire similar community net zero projects across the Canal and beyond. The vast outside powers which have influenced the Gowanus Canal Sewershed will now be tapped and redistributed to be used to energize the Canal's local constituents as well as public city life for everyone.

We invite everyone to come, relax and mingle in the hot and cold baths, saunas, under the UV lamps, come talk to us about how you can get off the ground and off the grid, or stroll outside and enjoy the newly greened streets below.

bathysphere5 bathysphere6 bathyspheremap1 bathyspheremap2 bathyspheremap3

remediation redesign workshop 01

  gowanus, brooklyn

City waterfronts are among the most prolific typologies of current post industrial urban revitalization. New York City in particular has set forth as a goal of the 2030 PlanNYC to remediate and reactivate its waterways. The fabric of the city waterfront is presently shifting from now waning industry towards new landscapes of service and recreation. Recent speculative work has further utilized green infrastructure as a design mechanism for re-envisioning the waterfront's inherent identity as a place of dynamic boundaries, infrastructures, and occupancies. Certain waterfronts with more tumultuous industrial histories hold inherent pressures which work in seeming opposition to redevelopment. This first research and design project of the Redesign Remediation Workshop focusing on the Gowanus Canal area of New York proposes to undertake research which proposes the inverse; that design and development can provide a mutually beneficial instigation at these more contentious waterfronts. Design, development, and the inherent energies required to mediate the toxic waste of past uses, outmoded infrastructural dilemmas, and rising water levels, can be merged through new modes of multi-disciplinary design and piggybacking project implementation. The Gowanus project will be characterized by the overlaying of existing occupancies, structures, and infrastructures with a multi-layered filtering of public, private, and infrastructural access and occupancies, and enabled by similarly multi-layered new development and partnership models. A "Ground Exposure Plane" will be envisioned three dimensionally with new green infrastructures, continuous and variably open terrains, and development patterns organized as much by light and air and remediation requirements as they are by the conventions of access, ownership, and flexibility. The Gowanus project will act – environmentally, urbanistically, architecturally - as a filter as well as a new model of design and implementation.

remediation-2 remediation-1

mulletowning

  buffalo creek, wv

High above the dramatically exurban Appalachian "Hollow" company mining towns of West Virginia, large new swatches of developable land are being created as flattened mountaintop (ex)mining sites become dormant and reclamated. The dramatic mining techniques particularly of the last quarter century provide a new opportunity for the residents of these defunct mining towns to reintegrate with their immediate surroundings as well as the larger socio-economic landscape. Mulletowning posits an archi-infrastructural planning and design strategy whose impetus is to redevelop these former mining Hollow communities through interconnecting them with the reclamated mountaintop mining sites above, agglomerating passive as well as active infrastructures, farming, marketplace, campus, and civic and leisure spaces from which the community can develop in a sustainable and interactive manner. As with the nature of the site, the viability of Mulletowning is in its coupling of the seemingly disparate elements of urban and rural, local and external, natural and social. Mulletowning is a stitch across a wounded natural, socio-economic, and cultural landscape, positing a new urban+rural framework for new post-industrial frontiering.

mulletowning-01